Sitemap Nettstedskart Søk
Norsk English

Produksjonssjukdommer

Bryt spiralen - gi sinkua et løft

Kyr som er feite ved kalving får redusert evnen til å ta opp grovfôr, mobiliserer mer kroppsfett etter kalving, har lavere melkeytelse, viser dårligere fruktbarhet, får økt risiko for melkefeber, ketose og tilbakeholdt etterbyrd. Har du råd til å la være å gjøre noe for sinkua? Spør Erik Brodshaug, Tine Rådgiving, i Buskap nr. 7 2013.

Les hele saken »

Lenge leve kua!

Les redaktør i Geno, Rasmus Lang-Ree, sine betraktninger rundt kuas holdbarhet i leder i Buskap nr 6 2010

Les hele saken »

Prosjekt finner årsaken til subklinisk sur vom

Svingende rutiner når det gjelder blanding af fullfôr og kyrnes sortering av fullfôret på fôrbrettet er noen av årsakene til subklinisk sur vom. Det fastslår resultatet af et prosjekt utført i åtte danske melkebesetninger.

Les hele saken »

Ketose

Kua kan få ketose hvis tilførselen av blodglukose er for liten i forhold til behovet. Det kan skje når kua er på toppen av melkeproduksjonen. Da bryter kua ned fettvev for å få energi, og kan utvikle klinisk (synlig) ketose.

Les hele saken »

Mastitt

Se menypunktet i hovedmenyen som heter "Jurhelse" for mer informasjon om jurhelse, jurbetennelse, forebygging og behandling.

Les hele saken »

Melkefeber

Når melkeproduksjonen setter i gang for fullt ved kalving, bruker kua svært mye kalsium til å lage melk i kuret. Noen ganger klarer ikke kua å mobilisere nok kalsium, og hun kan utvikle melkefeber pga lave kalsiumnivåer i blodet. Da blir kua sløv og ligger nede. Mange dyr klarer ikke reise seg opp ved egen hjelp.

Les hele saken »

Bestillingsliste